Na, elfogadták "végre". Természetesen pont úgy, ahogy a kormány gondolta, a madár hiába verdesett. De hát tudtuk is, hogy ez lesz. A kétharmad az kétharmad.

Persze sokan vannak, akik egyszerűen nem hiszik el ezt az egészet, mondván Európában nem létezhet olyan, hogy valakit indoklás nélkül bocsájthatnak el. Kérdés, hogy meddig leszünk mi még Európa. Csak csendben megjegyzem, hogy nem ez az első olyan időszak, amikor a magyar honpolgárok egyszerűen nem hiszik el, hogy "ilyesmi megtörténhet". Csak néznek döbbenten, hogy hát ez biztos valami félreértés, rossz pletyka, hangulatkeltés, stb. A szemek meresztése helyett jobb lenne látni és nemcsak nézni. Lesz itt még sok kacifánt, és eljön majd az ideje az ébredésnek.

Addig is zajlik bent az élet. Tájékoztatás hiányában egyre többen pánikolnak, sokan ellentmondásos utasítások közepette próbálják elvégezni a munkájukat, mások félhivatalos infókat gyűjtenek és terjesztenek az átszervezésekről, van, aki egykedvűen tojik az egészre, és van, aki az új lehetőségeket látja a változásban. Aki feladot kap, reménykedik. Akit kényszerszabira küldtek vagy parkolópályára tettek, mint engem is, az már csak vár. Várja az elbocsájtó szép üzenetet. Az újak meg azt várják, mikor veszik már fel őket a hamarosan felszabaduló helyekre, hogy végre fizetést is kapjanak a munkájukért, amit a kormányváltás óta ingyen végeznek. Érdekes időszak ez, akárhogy is nézzük. Kint is vagyunk, bent is vagyunk, jaj de...

Némileg meglepett a hír, hogy a közszféra totális átátalakítása közben közszolgálati egyetem alapítását tervezik. Szóval csökkentik a közigben dolgozók létszámát, fizetését és juttatásait, ugyanakkor bevezetik a közigazgatási (fő)tanácsadói címet, meg azt is, hogy a miniszteri kabinethez tartozó politikai főtanácsadó, politikai tanácsadó - a kormánytisztviselői jogviszonyban eltöltött idejére tekintet nélkül - vezető-főtanácsos vagy főtanácsos besorolást kap, és lesz szép, új egyetem is, hogy aki ezen után még életpályát lát a közszolgálatban, az megfelelő képzést kaphasson.

Sokan vélekednek úgy az elmúlt hetek történései alapján, hogy a Fidesznek nincs is programja, és azt sem tudja, mit csinál, és ahhoz képest, hogy mióta készülnek a tuti biztos kormányzásra, nagyon lassan indulnak be, és két hatásvadász bejelentés között csak totyorásznak összevissza, mint Yoda a kunyhójában.

Óvatosan jelzem, hogy igenis vannak itt elgondolások, csak apránként adagolják őket. Trükkösen terelik a hírekkel a figyelmet. Ügyesen elaltatnak minket. És mindeközben ők mernek nagyot álmodni.

A bejegyzés trackback címe:

https://pakolunk.blog.hu/api/trackback/id/tr712100537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Várkapitány 2010.06.22. 14:34:01

a sok MSZP-s

alvóügynök mehet a piCSÁba

végre

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.06.22. 14:50:29

indoklás nélküli felmondás nélkül

nem lehet megtisztítani a közigazgatást az exkomcsi mszp bábjaitól

Rókakígyó 2010.06.22. 17:37:10

@a nyugalom megzavarására alkalmas: A fidesz nem exkomcsi? Miért ne lehetne? Ezt ki mondta neked?

interact 2010.06.24. 11:49:31

Hali!
Beleolvastam a blogba, nem minden bejegyzést, ezért én is tévedhetek.Azt is értem, hogy a blog miért "anonim". Mégis azt vettem észre, hogy a bejegyzések semmi másról nem szólnak, csak a nagy semmiről. Egy helyen sikerült észrevennem, hogy a bejegyző talán egészségügyi vagy szociális területen dolgozik, de ezen kívül SEMMI. (ismétlem, nem olvastam minden bejegyzést)De nem látok sehol olyat, hogy XY vagyok, a szerződésem alatt megfúrtam 1200 felesleges jogszabályt. Olyat se, hogy 38 vidéki óvodát mentettem meg a bezárástól. Olyat sem látok, hogy 38 hajléktalant juttattam fedél alá. Olyat sem, hogy megfúrtam három dilettáns tankönyvírót.... Tehát semmi konkrét, csak annyi, hogy február óta arra vártok, kirúgnak vagy sem. NEM vonom kétségbe az 1-2-3 diplomátokat, a külföldön begyűjtött szakmai tapasztalatokat, és a 2-3-4-5 nyelvvizsgát sem - ezek nyilván megvannak, hiszen rendes köztisztviselőtől a jogszabályokba foglaltak szerint ez elvárható. Azt viszont látom, hogy valakik hibájából úszik a fél ország. Hogy mindannyiunk érdekében fontos szakmák képviselőire nincs felelősségbiztosítás, vagy hogy a teljesen eklektikus magyar munkarendhez képest ötkor kiseprik a suliból az iskolásokat.
Tényleg nem gondolom, ilyen egyszerű a képlet, csak akkor elő a farbával!
És ne haragudjon rám senki ezért a megjegyzésért,senkit nem áll(t) szándékomban megsérteni, és tudom, sok helyütt valódi munka folyik. Bocs!

interact 2010.06.24. 11:57:51

...és elnézést a szóismétlésekért!

Zsizu 2010.06.24. 21:41:40

@interact:"a bejegyzések semmi másról nem szólnak, csak a nagy semmiről."

Nos hát kedves interact aszondod: semmi konkrétum..?!.és hogy nem írjuk le, hogy Xy vagyok..?!

Az utóbbi kérdésedre én sem válaszolhatok név, szül.idő, lakcímmel, de a lényeget elárulhatom: 25 éve dolgozom a központi közigazgatásban, ez lenne épp a tizedik miniszterelnök akit szógálnék..(ill.ha úgy vessszük csak kilencedik..mer'ugye a zOrbán már eccer vót-:)) ..szóval a szolgálatot vedd a szó legszorosabb értelmében, mert én tényleg soha nem azt néztem, ki a főnök, hanem, hogy mi a feladat. Egyetlen kormányváltásnál sem kellett aggódnom (eddig), mert botor módon azt hittem a bér és táppénz, és egyéb juttatások számfejtése politikailag tök semleges föladat:
-ismerd az erre vonatkozó hatályos jogszabályokat,
-legyenek megf. informatikai ismereteid,hogy technikailag is le tudd bonyolítani a folyamatot,
-nem árt készletben némi empátia, hogy megérezd: a bürokrácia olykor komoly akadályt állít hétköznapi emberek eccerü anyagi problémái elé, tehát merj felelősen dönteni (értsd: betegállományban a táppénz 3 nappal korábbi érkezése a szabály szerintinél, jelentheti azt, hogy a beteg köztiszt ki tudja időben váltani a gyógyszerét..pl)
..nna szóval én ilyesmiket hittem idáig, hogy hát a közszógálatiságnak ilyesmi ismérvei vannak, és én erre esküdtem fel anno a Parlament kupolatermében, és úgy hittem, erre az én szolgálatomra bármilyen színű kormánynak szüksége lesz.
...hát ideje felébredni, mer'hogy mai nap ez már egyántalán nem olyan biztos: július 9-ig kényszerszabira küldtek, és hát akkor maj' megláttyák, szükség lesz-e rám, vagy se nem.

interact 2010.06.25. 10:56:49

Kedves Zsizu!

Egy szóval sem kértem, hogy felfedd - Te vagy bárki más - a kiléted, ezért írtam is, értem, miért az anonimitás. Az utolsó soromban pedig épp arról szóltam, nyilván sok - egzisztenciájában most elbizonytalanított köztisztviselő - valóban (és jól)teszi a dolgát.
Azt is elég világosan megfogalmaztam, mire gondolok. Azért a helyzetért, amit a példáimban jeleztem, ugyancsak köztisztviselők a felelősek. Róluk beszéltem, ugyanis azt gondolom, hogy azért az eszement bürokráciáért,a cselekvés elmaradásáért vagy megakasztásáért, a jogszabály-imádatért, az erre való hivatkozás mindenekfelettiségéért, ami ma az országunkra jellemző - és gyakorló állampolgárként magam is szenvedek tőle -, nem kis részben ők is felelősek. Mert ha minden köztisztviselő úgy gondolkodna, ahogy Te, akkor ennek az országnak pörögni kéne. Akkor a jogszabály is csak egy fogaskerék - nem pedig kerékkötő - az életemben. És nem minden a törvényhozás, az csak keret. A KÖZ-ért ESKÜT TETT TISZTVISELŐ-é a (jog)gyakorlat. Ez pedig - lássuk be - igen sok kívánnivalót hagy maga után. A saját munkám során gyakran találkozom olyan helyzettel, hallok olyan panaszt, - ami szerint nemhogy a jogszabályi keretekhez képest, hanem úgy egyáltalán - de semmibe vesznek embereket, a problémáikat. Akik így viselkednek is esküt tettek, épp olyat, mint Te. Róluk beszéltem.

venyigeszú 2010.06.25. 17:18:12

@interact: Kedves interact és mindenki más, aki szerint a köztisztviselők mind hülyék, alkalmatlanok és megérdemlik mindazt, amit művelnek velük. A helyzet az, hogy a köztisztviselők között valószínűleg ugyanolyan, de talán inkább kisebb arányban találhatók bunkók, lusták, nemtörődömök és a feladatra alkalmatlanok, mint máshol. Igaz, eddig elég nehéz volt megszabadulni tőlük anélkül, hogy pl. eljárási hibára hivatkozva a munkaügyi bíróság ne nekik adott volna igazat. Ezért aztán kevés vezető és/vagy humánpolitikai csapat vállalta a rendkívül bürokratikus és bonyolult eljárást. Vagy egyszerűen pénzügyi okokból nem volt érdemes valakit felmenteni (pl. vezetőket viszonylag könnyen, de elég drágán). Elég nehéz is úgy dolgozni, hogy az apparátus ballasztként cipeli az alkalmatlanokat, a feladatot meg a többieknek kell elvégezni. Amellett rengeteg olyan feladat van, aminek konkrétan semmi értelme, mégis meg kell csinálni. Halvány fogalmam sincs, miért ne lehetett volna a törvényben az indoklási kötelezettséget megtartani az Mt.-hez hasonlóan, a valóban alkalmatlanok eltávolítását ugyanis könnyen meg lehet indokolni, sőt dokumentumokkal alá is lehet támasztani (határidőre el nem végzett feladatok,sz@rul megírt levelek, előterjesítések, stb.). Ha eldől végre, hogy maradhatok-e központi közigazgatásban vezetőként, elsők között fogok élni a lehetőséggel, hogy viszonylag könnyen megszabaduljak azoktól, akik nem dolgoznak rendesen. A legnagyobb probléma az, hogy számosan vagyunk, akik érdemi munkát végzünk, teljesen politikafüggetlenül, a munka társadalmi hasznossága is vitathatatlan, de az elmúlt idők valamennyi kormánya szinte kérkedett azzal, hogy a köztisztviselők mennyire feleslegesek (állandó leépítés, évek óta nincs béremelés, sőt csökken, kommunikáció szintjén pedig a bürokráciáért való felelősség ránk hárítása). Valójában a jogszabályok határozzák meg, hogy mit kell csinálni, a jogszabályokat pedig ugyan köztisztviselők kodifikálják, de az alapvető irányt a politika jelöli ki. A véleményeket nem mindig hallgatja meg az aktuális döntéshozó. A most elfogadott törvény pedig épp nem fog kedvezni a véleménnyilvánítási kedvnek.
Végülis csak azt akartam mondani, hogy személyes sértésnek veszem, ha összemosnak egy meglehetősen heterogén csapat többi tagjával, akiknek egy részéről magam is lesújtó véleménnyel vagyok.

venyigeszú 2010.06.25. 17:22:52

Apropó, aki már rendesen elolvasta az új törvényt, mondja már meg, hogy július 1-je a kormánytisztviselőknek is munkaszüneti nap-e? (mivel mostanában nem tudni ki a főnök, eléggé nem merünk szabadságra menni, a gyerekeknek meg szünet van ugye már egy ideje)

katamarán 2010.06.25. 19:24:26

@venyigeszú: A leírtakkal teljes mértékben egyetértek! Sajnos az elmúlt években a köztisztviselők folytonos leszólása a médiában nagy hangot kapott és ez alakította a közhangulatot.

katamarán 2010.06.25. 19:28:00

@Várkapitány: A hozzászólás stílusa minősíti a hozzászólót.

interact 2010.06.25. 21:43:26

@venyigeszú:

Kedves venyigeszú! Megint elmondom, olvasd el figyelmesen még egyszer, amit írtam. Mind a két hszt,és látni fogod, hogy NEM MINDEN köztisztviselőre értettem. És még véletlenül sem használtam olyan jelzőket, amilyeneket Te írtál - mondván, ilyennek vagytok kikiáltva. Én azt kifogásoltam, hogy itt írtok anonim (ezt is mondom újra, értem, miért) és február óta arról írtok, kinek milyen tempóban ürítik ki az irodáját. Még felháborodást sem olvastam -csak a bejegyzésekről beszélek, a kommentekről nem-, hogy emiatt ezt meg ezt nem tudja elvégezni az illető, és annak ez meg ez az következménye.
Azt írod, "Elég nehéz is úgy dolgozni, hogy az apparátus ballasztként cipeli az alkalmatlanokat, a feladatot meg a többieknek kell elvégezni. Amellett rengeteg olyan feladat van, aminek konkrétan semmi értelme, mégis meg kell csinálni." Miért nem ezekről vezettek blogot?

venyigeszú 2010.06.25. 22:42:06

@interact: igazad van, tulajdonképpen nem kifejezetten neked szólt, amit írtam, csak arról jutott eszembe. Egyébként meg mindenki arról ír blogot, amiről akar, ha nem találod érdekesnek, kezdj egy másikat. Azok, akik elkezdték írni, teljesen érthető módon azokat az élményeiket szerették volna hasonló sorsúakkal megosztani, ami egy kormányváltás körül fordul elő velük. Én személy szerint nagyon sajnálom, hogy ilyen kevés közszolga találta meg ezt a helyet, ahol jókat lehetne dumálni a különféle anomáliákról, beleértve azokat is, amik nem a mostani felfordulással kapcsolatosak. Én a harmadik kormányváltást csinálom végig, egyik sem volt túl szórakoztató, mivel az átszervezések iszonyú sok többletmunkát okoznak, miközben a valódi ügyek állnak. Ez a mostani aztán tényleg átszervez mindent, amit csak lehet, így várhatóan elég hosszú ideig fog tartani, amíg elindul a valódi munka. A köz(kormány)tisztviselők háttérmunkája nélkül ugyanis még egy épkézláb kormányrendeletet is nehéz összehozni, tekintettel arra, hogy valahol azért ez egy szakma vagy mi. Az a leggázabb, hogy minél tovább tart a bizonytalanság, annál több humán erőforrás dönt úgy, hogy odébbáll, és elsősorban a jobbak (nekik könnyebb). Azért reméljük, nem így lesz. Várkapitányokra meg reagálni sem érdemes, ez a blog ugyanis nem az ellendrukkerek kedvéért van, hanem azért, hogy egymással beszélgessünk.

venyigeszú 2010.06.25. 22:44:28

@katamarán: az hagyján, hogy a média is, de a témát a "főnökeink" szállították hozzá (a politikusok).

Pakkolo · http://pakolunk.blog.hu/ 2010.06.25. 23:22:05

@interact: azért nem arról írunk blogot, hogy mi a munkánk, mert nem arról akartunk blogot írni. így világos?:)
bővebben: azért találtuk ki ezt a blogot, hogy leírjuk, hogyan zajlik egy kormányváltás a közigazgatásban, mert ez érdekelt minket, és úgy láttuk, erről senki nem ír még.
az anonimitást nem kell magyarázni, és ugyanez az oka annak is, hogy miért nem írunk a konkrét munkánkról. meg az is, hogy nem magunkat akartuk fényezni, hanem egy olyan felületet kialakítani, ahol a mindenkit érintő kérdéseket beszéljük ki, nem pedig munkaköröket. Ettől függetlenül nagyon örülünk, ha valaki beír konkrét példákat, de mint láthatod, az új törvény szerint indoklás nélkül ki lehet rúgni bárkit, hozzá jön még az új médiatörvény, amikor majd a bloggerek sem maradhatnak inkognitóban, szóval nem kell itt kiteregetni mindent:)

katamarán 2010.07.01. 18:43:33

Kedves in.sider.in!
Rég írtál, mi van veled? Kívánom, hogy ebben a helyzetben jól alakuljanak a dolgaid amennyire lehet. Én egy deko alkalmazásában álló köztisztviselő vagyok, 05. 22-én kezdtem meg a felmentésemet (Hál'istennek) előrehozott nyugdíj igénybevétele okán.
De őszinte borzalommal szemlélem a történéseket és sajnálom szegény kollégáimat akikkel ki tudja mi lesz a nagy megyei kormányhivatalban. Ésszel felfoghatatlan ami történik. A törvényesség sutba dobva. Mindent lehet! A korábbi Orbán kormány alatt nagy kaszálásban volt részünk, de a legrosszabb az volt, hogy embert megalázó módon mentek a történések.
süti beállítások módosítása