Újabb fejlemények a köztisztviselők háza táján. Átolvastam a kormánytisztviselőkről szóló törvénytervezetet, és hát húha…

Már eleve a szó: KORMÁNYTISZTVISELŐ – nagyon komoly, ennek súlya van. Ez nyilván nem lehet akárki, pedig már ktv-nek lenni sem volt az.
A 4. szakaszból látható, hogy kormánytisztviselő csak felsőfokú végzettségű, angol/német/francia nyelvvizsgával bíró ember lehet. (Bár a nyelvvizsga fokozatát nem írják, tehát akár alapvizsga is lehet…) Ez mondjuk oké. De itt derül ki az is, hogy központi államigazgatási szerv középiskolai végzettségű kormánytisztviselőt nem alkalmazhat. Ehhez képest viszont a 19. szakaszban már megállapítják a középfokú végzettségű kormánytisztviselők különböző helyeken kapható illetménykiegészítésének mértékét. Hát lehet, hogy nem vagyok egy jól képzett munkajogász, de itt mintha némi ellentmondás lenne.
 
A következő kedvenc részem a 8. szakasz, amelyben benne foglaltatik, hogy a kormánytisztviselői jogviszony indoklás nélkül megszűntethető, majd a 9. szakaszban jön az, hogy a lemondási és a felmentési idő max. 2 hónap. Eddig indoklás kellett, és a felmentési idő a közszolgálatban eltöltött jogviszony alapján 2-8 hónap lehetett. Ennyit a ktv-k sokat irigyelt előjogairól.
Na, persze az külön vicces, hogy a sokat emlegetett végkielégítés csak a politikai (fő)tanácsadókról szóló résznél említődik meg, illetve a vegyes rendelkezésekben a munkaviszony megszűnésénél – ami viszont végképp összezavar. Megszűnhet a kormánytisztviselői jogviszony, de még lehet munkaviszony? Hohó, aztán később (22. oldal) kiderül, hogy az eredeti változat is érvényes marad – a köztisztviselőkre. De ki lesz itt köztisztviselő? Mi van???
 
De hátra van még a lényeg. A megoldás. Az átmeneti rendelkezések szavai szerint:
„E törvény hatálybalépésével az 1. §-ban felsorolt szerveknél foglalkoztatott köztisztviselők és ügykezelők közszolgálati jogviszonya kormánytisztviselői jogviszonnyá alakul át, ide nem értve a közigazgatási államtitkárokat és a helyettes államtitkárokat . Az érintetteket e tényről a törvény hatályba lépését követő hatvan napon belül az államigazgatási szervnek tájékoztatnia kell.”
Tehát mindenkit ótómatán átalakítanak, aztán meg már eccerű és ócó lesz kirugdosni, akit csak akarnak. Nem kell indokolni, és csak max két hónapot kell utána fizetni. Oszt szevasz.
 
Még csak nem is titkolják (indoklás, 30. o.):
"Ezzel megnyílik a lehetőség a szükséges átalakítások racionális költségvetési terhek melletti végrehajtásához."
 
A fiúk felnőttek és tanultak mások hibáiból, az biztos.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pakolunk.blog.hu/api/trackback/id/tr692020137

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hogyan tervezi a Fidesz lecserélni a köztisztviselői kart? 2010.05.24. 13:23:24

A kampány során nem sok szó esett arról, hogy a Fidesz mit tervez a köztisztviselői karral. Néhány homályos utalás ugyan elhangzott a bürokrácia-csökkentésről, valamint arról, hogy csökkenni fog a Miniszterelnökség dolgozóinak a száma, de tömeges elboc...

Trackback: Hogyan tervezi a Fidesz lecserélni a köztisztviselői kart? 2010.05.24. 13:22:06

A kampány során nem sok szó esett arról, hogy a Fidesz mit tervez a köztisztviselői karral. Néhány homályos utalás ugyan elhangzott a bürokrácia-csökkentésről, valamint arról, hogy csökkenni fog a Miniszterelnökség dolgozóinak a száma, de tömeges elboc...

Trackback: Hogyan tervezi a Fidesz lecserélni a köztisztviselői kart? 2010.05.22. 08:02:15

A kampány során nem sok szó esett arról, hogy a Fidesz mit tervez a köztisztviselői karral. Néhány homályos utalás ugyan elhangzott a bürokrácia-csökkentésről, valamint arról, hogy csökkenni fog a Miniszterelnökség dolgozóinak a száma, de tömeges elboc...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thx1138 2010.05.21. 11:30:30

A legszebb, az indoklás nélküli felmondás… Munka tv-könyve is szigorúan definiálja az elbocsátás lehetőségeit… Most meg indoklás nélkül…
Hol van ebben az életpálya???
De az önkormányzati választások most jönnek csak, így rájuk gondosan nem vonatkozik semmi…

phaidros 2010.05.21. 13:32:25

@thx1138: hát legfeljebb alkotmányellenes lesz és akkor lehet módosítani az alkotmányt is.

Ramsas Samuilovich Perepiteinikov 2010.05.21. 15:01:07

Ott az általános indokolásban olvasható: a kormány alkalmaz téged vagy nem. Ez nem egyenlő felek megállapodása, csak elfogadhatod, hogy kineveznek.

pakolunk special edition 2010.05.21. 16:56:00

Külön öröm, hogy a törvény első sora - azonnali ellentétben a törvény nevével (értsd: KORMÁNYtisztviselők)- nem felejt el megemlékezni a pártatlanság fontosságáról.

Bizonyára ennek a feltételt kívánja azzal teljesíteni, hogy megteremti minden kormány számára a lehetőséget, hogy a portásig mindenkit lecseréljen.

Arra mondjuk kiváncsi vagyok, hogyan állja ki ez az alkotmányosság próbáját főként az adóhivatalok, vagy mit ne mondjak a Rendőrség esetében.

shipwreck (törölt) 2010.05.21. 19:43:25

Kék a szemed? Ki vagy rúgva!
Csúnya szemmel néztél rám? Ki vagy rúgva!
Más a véleményed? Ki vagy rúgva?
Nem voltál vasárnap a tempolomban? Ki vagy rúgva!
Most végzett az unokahúgom az egyetemen... Ki vagy rúgva!

Ezt hívják korlátok nélküli túlhatalomnak. Ez ellenétes a munkajog minden eddig ismert elvével, lehetetlenné teszi, hogy a jogviszony megszüntetése miatt jogorvoslatot lehessen kezdeményezni.. mivel így nincs is jogkérdés... Ez milyen kereszténydemokrata jogállam? Mondjuk visszanyalhatna még később ez a fagyi... de azt gondolom nem várják meg...
Mondjuk ez így, Kormány hiányában, érdekegyeztetés nélkül nem volt túl európai...

festéktüsszentő hapcibenőke 2010.05.21. 21:06:53

még egy dolgot elfelejtettek a törvényalkotók. az életpálya mellett a ktv. lemond arról az alkotmányos jogáról, hogy választható...
ezért volt többféle biztonsági korlát beépítve az életpályamodellbe.

shipwreck (törölt) 2010.05.21. 21:43:04

A szervezet átalakításra való hivatkozás vélhetően megállt volna a bíróságon a felmentés okaként, kirúghattak volna, akit csak akarnak. Amiért ez kellett, az az, hogy ne kelljen kifizetni a vezetőket. Ezzel lehet akár egyetérteni is, kérdés, bejön-e, hogy először belerúgnak azokba, akikkel utána együtt kell dolgozni. Biztos, hogy minden egyes hivatal mindegy egyes (leendő) vezetője fel van készülve ekkora hatalomra? Az ember gyarló, ezt nekik kellene a legjobban tudni. Mindemellett ez nem fog hozzájárulni a szakmaiság erősítéséhez azáltal sem, hogy senki nem meri majd megmondani, ha valami hülyeség készül.

pakolunk special edition 2010.05.23. 15:22:29

Most ezek alapján jól értem, hogy a terhes vagy pl. gyesen lévő kisgyerekes szőlőket is simán utcára teheti az új kormány?

forrás: legaleagles.blog.hu/

33. § A kormánytisztviselői jogviszony tekintetében az Mt. 90. §-át (…) nem kell alkalmazni.

37. § Az e törvény hatálya alá tartozó munkáltatónál foglalkoztatott munkavállaló munkaviszonyára az Mt. (…) 90. §-a (…) nem alkalmazható .

Az Mt. 90. §-a azokat az élethelyzeteket sorolja fel, amelyek időtartama alatt a munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt. Ilyen pl. a betegség miatti keresőképtelenség, a beteg gyermek ápolása miatti táppénz, a terhesség, a szülést követő három hónap, a szülési szabadság, a GYES, GYED időszaka, vagy a gyermek hároméves koráig terjedő, időszak akkor is, ha a szülő visszamegy dolgozni. Ez alatt az idő alatt ma Magyarországon senkit – sem munkavállalót, sem köztisztviselőt – nem lehet kirúgni. A javaslat elfogadása esetén ez a védelem azonban a központi közigazgatásban és azok területi, helyi szerveinél dolgozó több ezer kormánytisztviselőre nem fog vonatkozni.

MPL firstlady 2010.05.25. 20:35:36

alaptevékenységében nem alkalmazhat középfokú végzettségűt:

alaptevékenység: a minisztérium statútumában van benne, maga a szakma

ettől még lehet középfokú végzettségű a tb ügyintéző, a pénztáros, az iktató mariska, a kézbesítő, a portás és a jegyszedő, vagyis a támogató szervezeti egységeknél.

mondjuk itt is van egy kivétel: a miniszter is megmondhatja, hogy mi tartozik az alaptevékenységi körbe.

tehát ki lehet szervezni az iktatást, a pénztárat, a tb-t, a mindent, mert nem illeszkedik a tevékenységi körbe.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.05.26. 00:03:39

Az most nem úgy van, hogy A munka törvénykönyve a minimum, és annál csak a foglalkoztatottra nézve kedvezőbb feltételekkel lehet alkalmazni vkit? Vagy a Ktv. ilyen értelemben fittyet hány az MT-re? A kettő között nincs meg ez az összefüggés?

evita10 (törölt) 2011.03.10. 19:54:15

Költségvetési szervnél dolgoztam, de kirúgtak, mert középfokú végzettségem van!
Mikor lázadnak fel már az emberek a kormány ellen?Ez diszkrimináció!!!!
Az összes kormányhivatalban leépítik a kis embereket!Hol van itt a munkahelyteremtés?

Zsizu 2011.05.28. 14:59:09

@evita10 (törölt):
..engem nem rúgtak ki, én magam adtam fel.
23 év után. Úgy terveztem majd innen megyek nyugdíjba, de az utóbbi 12 hónap felőrölte az idegeimet, ez maga volt a pokol. Nagy szerencsémre adódott most egy lehetőség, hogy végleg hátat fordítsak az államigazgatásnak. Én bizony (bár van bennem némi félsz..), élek a lehetőséggel. Figyelembe véve a körülöttem zajló eseményeket, előbb-utóbb, én is megkapnám az utilaput.., hát én nem teszem meg azt a szívességet, hogy betanítva a szerencsétlen utódomat, majd valami mondvacsinált indokkal, megalázva, kitegyék a szűrömet. Van még 2 hetem.., ezt kell vhogy kibírni.
Drukkoljatok!
süti beállítások módosítása