Eljött ennek is az ideje - átvettem és aláírtam a felmentési iratot.

Megnyugtatok mindenkit: nem volt megalázó. Még csak nyomasztó sem. A postás az egyik helyettes államtitkár volt, aki kedvesen bemutatkozott, hellyel kínált minket a finom bőr ülőgarnitúráján, elmondta, mi a helyzet, és a személyügyis kollégával együtt feleltek a kérdéseinkre, amennyire csak tudtak. Immár EX-szobatársam most sem nem hagyta ki a lehetőséget, hogy kínos kérdéseket tegyen fel. Úgyhogy megpróbált választ kapni arra, miért épp ránk esett a választás, és milyen szempontok alapján született ez a döntés. Percekig forszírozta a témát, szegény h.á.t. meg annyira nem tudott semmit sem mondani, hogy szinte megsajnáltam. Klassz lehet ez a szerep: köze sincs a döntéshez, viszont neki kell közölnie a tényeket. Én meg is mondtam neki, hogy jelen helyzetben igen nagyra értékelem, hogy személyesen tette meg, amit kellett, közben a szemünkbe nézett, figyelmes volt és nem viselkedett velünk koloncként (meg még egész jól is nézett ki - bár ez ebben a helyzetben indifferens). Bizonyos szempontból megkaptam a magam Ryan Binghamjét.

Szóval túlestünk a dolgon. A kollégáim rögtön össze is hoztak nekem egy kis tort, vagy minek nevezzem. Jöttek a részvétnyilvánító/sok sikert kívánó üzenetek, a tapogatozó beszélgetések. Valahogy a mi távozásunk mintha újra előhívta volna a többiekből az akut kirúgási szorongást, pedig hirtelen és tömeges elbocsátásra továbbra sem szabad számítani. A kormány nyilvánvalóan nem akar szakszervezeti egyeztetéseket, kötelező indoklásokat, hivatalos leépítési bejelentéseket. Idén legalábbis. Hogy mi lesz jövőre, az más kérdés.

A maradók helyzete amúgy többszörösen is érdekes. Az új SZMSZ szerint több mint 170 szervezeti egységet hoztak létre a megasztériumban, és kvázi minden ötödik ember vezető lesz. Azoknak nyilván szüksége lesz adminisztrációs személyzetre, sok esetben helyettesekre. Mindezek mellett arányaiban kevésnek tűnik a szakmai munkát végző mezei beosztottak száma. Persze az egyes államtitkárságok között is nagy az eltérés. Van, ahol csak minden 9-dik, van, ahol viszont minden 3,75-dik dolgozó góré lesz. Persze ezek csak átlagok, nyilván lesz eltérés. De attól még elég megdöbbentőek a számok. Különösen annak fényében, hogy a kormány szándékai szerint az állam jónéhány feladatkört visszavesz majd az önkormányzatoktól. A csökkentett létszámú minisztériumi gárdára tehát valószínűleg még több feladat hárul majd. A helyzetet tovább nehezíti, hogy itt nem csak sima leépítésről, hanem fejcserékről is szó van. Sok tapasztalt ember helyett zöldfülűek kerülnek a rendszerbe, ami ilyen átfogó változások előtt nem túl szerencsés helyzet. Arról már nem is beszélve, hogy egyes részlegek több utcányira vannak egymástól...

Szóval bármilyen furán is hangzik, egyáltalán nem vagyok az elbocsátásom miatt letaglózva. Egyrészt csaknem öt hónapom volt felkészülni erre, másrészt az elbocsátásom pillanatában emberként bántak velem, harmadrészt meg örülök, hogy az elkövetkező felvonásokat már nem kell az első sorból tehetetlenül végignéznem.

A bejegyzés trackback címe:

https://pakolunk.blog.hu/api/trackback/id/tr272389243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thx1138 2010.10.23. 14:52:19

Hehe - a te helyedre is megvan az utód: Hajléktalant vett fel tapasztalati szakértőnek a humántárca - index.hu/belfold/hirek/2010/10/22/hajlektalant_vett_fel_tapasztalati_szakertonek_a_humantarca/

Na, majd ha te is koldusbotra jutsz, lesz újra esélyed... :)

G.-T. R. 2010.10.24. 20:08:43

Én is így jártam szeptember 8.-án. Most jár majd le a tartalékállomány, 12 év után annyit sem mondtak fapapucs. Bepereltem őket, talán évek múlva igazat ad nekem az Alkotmánybíróság vagy Strasbourg . Te perelsz?

in.sider.in 2010.10.25. 08:20:29

@G.-T. R.: Nem tervezem. Csak akkor, ha az átszervezések miatt feleslegesen és nevetségesen megnehezítik a kilépésemet. Egyelőre ugyanis nincs, aki aláírhatná a kilépő papírjaimat - de erről hamarosan bővebben is értekezem majd itt.

Schenkhy 2010.10.26. 21:22:30

Az a vicc, hogy az SzMSz nem hogy könnyebbé tette volna a munkát, hanem megnehezíti, az eddig rutinból végzett dolgokat már nem lehet megcsinálni, hiszen van már szabály, csak nincs aki végrehajtsa, mivel nincsenek kinevezett vezetők, ezért aztán nem lehet döntéseket hozni államtitkári szint alatt :)És érzem, hogy van még lejjebb is.
süti beállítások módosítása