in.sider.in 2010.10.28. 09:35

Orbán-orkán

Meglepő fejleményekről kell beszámolnom. Sokat hallottam már a sétáló cédulával járó tortúráról, ezért igyekeztem módszeresen hozzálátni a folyamathoz. Előzetes felkészülésemnek köszönhetően egy felesleges lépést sem tettem, és a káoszhoz képest igen flottul zajlott a dolog. Hozzáteszem: köszönhető ez az igen segítőkész, kedves és empatikus (immár ex-)kollégáknak is. Négy épületből kellett beszereznem több, mint 20(!) aláírást és igazolást a kilépéshez, és a helyzet az, hogy ez egyáltalán nem volt olyan kínos és kellemetlen folyamat, mint sokan jósolták.

Részben azért, mert olyan kollégákkal találkoztam, akikkel egyébként ritkán volt módon, másrészt meg azért, mert több hónapja tartó, módszeres állásvadászatomnak köszönhetően már van hely, ahol tárt karokkal - bár kisebb zsebekkel - várnak. A sors kifürkészhetetlen, egyik kezével pofon vág, a másikkal cirógat. Ezúton is igyekszem megnyugtatni mindenkit, hogy van élet az államigazgatáson kívül, de azért rózsaszín álmokat ne kergessen senki. Keresni kell, kitartóan, merészen, bevállalósan, és nem meglepődni, amikor a három körös válogatás után a bértárgyaláskor az ember fejéhez vágják, hogy "ez nem egy minisztérium".

Sajnos a házban - részben az Index cikke miatt - újabb sajnálatos események történtek, amelyekről csak azért nem írok részletesebben, mert nem szeretném, ha a kollégáimnak még több megaláztatást kéne elviselniük. Mindenesetre együttérzek minden ide-oda költöző  munkatársammal, és rendkívüli dolognak tartom, hogy ilyen körülmények között is képesek magas színvonalú munkára úgy, hogy közben még egy-egy mosolyra is futja tőlük.

Mindenesetre fontos, hogy ne veszítse el senki a tartását és a lelkierejét, mert ami eddig volt, az kismiska ahhoz képest, ami jön. A költségvetés a kormánytól lassan megszokott stílusban készül, és jobb, ha senki nem lepődik meg, ha januártól felgyorsulnak az elbocsátások. A mennyiség és a minőség még kérdés, de lesz még itt még nemulass. És ezúttal egyáltalán nem biztos, hogy az jár jobban, aki marad. Mert a változás szele helyett itt inkább orkánról van szó... Ami egyelőre csak (ki)söpör és pusztít.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pakolunk.blog.hu/api/trackback/id/tr172404545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ainult Mina 2010.10.28. 11:16:50

Bizony, van élet az államigazgatáson túl. Kezdem azt gondolni, hogy nagy ajándék lenne a sorstól, ha más döntene úgy, ahogy igazából én szeretnék, csak nincs bátorságom megtenni. Vagyis: otthagyni ezt az egészet és csinálni máshol valami egész mást, ahol értékelik a három nyelv tudását, az elmúlt évek, évtizedek (kinek mennyi) túlélési gyakorlatát, a nem szolgalelkű elkötelezettséget, a pontosságot és nagyvonalúságot.

Felnyalni a végkielégítést és kezdeni valami újat. Még az is lehet, hogy kalandvágyból Magyarországon.

Schenkhy 2010.10.29. 20:27:02

Na az orkán tényleg kifújt ezen a héten jópár embert, úgy tűnik, hogy beindult a gépezet, nyilván megvan már a létszámleosztás és ahogy kell, a gombhoz elkezdik varrni a kabátot.
Az a fura, hogy olyanokat is kirúgtak, akiknek az új vezetés kifejezetten megígérte, hogy velük akar dolgozni a jövőben (középvezetőkről van szó) és hát úgy tűnik, hogy a másik vezető ezt nem tudja vagy mi a tök. A bloggolóval úgy látom elbeszélgettek, de a tömegeknek nem jutott ilyen fejedelmi elbocsátás. Várom mi lesz velem, mert azért mindenki alapvetően magáért aggódik, most teljesen kilátástalannak látom a helyzetet.Ainult Mina mintha helyettem írta volna.

G.-T. R. 2010.11.04. 18:31:47

Én is keresek itt is, ott is. Sajnos gyakran a korábbi kollégából lett új főnök az évekkel ezelőtt elfojtott indulatait is felhasználhatja egy ilyen elbocsátásban. Én is inkább a privát szféra felé kacsintok. Talán jobb is, hogy az orkán előtt tud elhelyezkedni az ember. Mekkora elbocsátások várhatóak?

thx1138 2010.11.05. 11:22:43

@G.-T. R.: A kormány bejelentései szerint akár 30 ezer fő is lehet a vége - persze az önkormányzati szférát is beleértve. Durva számok ezek.
süti beállítások módosítása