in.sider.in 2010.05.18. 12:53

Ebédszünet

Na, végre van Parlament, úgyhogy mi, kis csavarok a közigazgatási gépezetben is megismerhettünk végre néhány ránk vonatkozó fontosabb elképzelést.

Már tudjuk, hogy tényleg alaposan átalakítják, szétrobbantják, átnevezik, összeolvasztják a minisztériumokat.

Örömmel értesültünk arról, hogy visszatérnek az életünkbe a közigazgatási államtitkárok – halleluja!

Tágra nyílt szemekkel olvastuk, hogy a Fidesz mentesíteni kívánja a politikától a közigazgatást – a terv amúgy nagyszerű, mi őszinte szívvel drukkolunk, de azért ne vegyék zokon, ha van bennünk némi kételkedés. Például amiatt, amit a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvénytervezet 35. oldalán a 67. §-ban olvastunk:
(4) A főosztályvezetői, főosztályvezető-helyettesi és osztályvezetői megbízásra javasolt személyről a közigazgatási államtitkár tájékoztatja a közigazgatási minőségpolitikáért és személyzetpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium közigazgatási államtitkárát, aki a javasolt személlyel szemben a tájékoztatást követő tizenöt napon belül kifogással élhet. A kifogásolt személy nem nevezhető ki főosztályvezetői, főosztályvezető-helyettesi, illetve osztályvezetői munkakörbe.
Hát ez azért elég érdekes, lássuk be.
Ahogy az is, hogy még mindig nem tudni, az új rendszerben hány állami vezető és államtitkár, szakállamtitkár lesz. Most 20 államtitkár és 51 szakállamtitkár van. A jövőben ugyan kevesebb miniszter, de az eddigi információk alapján minimum 30 államtitkár lesz, és ki tudja, hány helyettes államtitkár… Ebből a szempontból a legérdekesebb helyzetben talán a Nemzeti Erőforrások Minisztériuma lesz, ahol a parlamenti és a közigállamtitkár mellett lesz még oktatási, egészségügyi, szociális, sport és kulturális államtitkár, sőt még lehet, hogy munkaügyi is. Na, és ezek alatt lesznek még mindenféle helyettes államtitkárok is. Hogy klásszikusokat idézzek: „Teatyaúristen/ótejóég!”
 
Közben már napi számlálót vezettem be arról, naponta hányszor és hányan kérdezik meg a következőket:
- Te tudsz valamit?
- Mik a terveid?
- Van már valami változás?
- Nálatok milyen a hangulat?
- Hogy vagytok? – Tudod, hogy értem…
Ma eddig hárman voltak.
 
Ja, és a legviccesebb: végre megkaptam nyolc hónapra(!) visszamenően a telefonszámlám. Be is fizettem, erre megkérdezték, hogy ezért sietek vele ennyire, mert én IS kilépek? És megdöbbentek, mikor mondtam, hogy nem tervezek ilyesmit, csak úgy, szimpla kötelességtudatból intéztem el. Ahogy máskor is. Őrület. 
 
Hamarosan jelentkezünk újra. Addig is trallalá, tralallá, pritty, pretty, prütty.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pakolunk.blog.hu/api/trackback/id/tr342012545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Totya az ujjlenyomat 2010.05.19. 19:57:44

Engem az érdekelne, hogy a jelenlegi rendszerben az új miniszter érkezésénél ki(k)nek szűnik meg automatikusan a megbízatása? Én egyedül a sima államtitkárra és a politikai tanácsadókra tippelek, az persze más kérdés, hogy ilyen esetben a szóvívőtől (már ahol van) kezdve a kabinetfőnökön keresztül a szakállamtitkárok is kezdhetnek csomagolni. De a főosztályvezetők, helyetteseik, esetleg az osztályvezetők cseréje hogyan zajlik? Egyszer csak behívják őket egy szakmai-motivációs (politikai) elbeszélgetésre? Vagy egyszerűen csak megkapják a Humán Erőf. Főosztálytól (vagy hasonlótól) az sk. felbontásra megcímzett lezárt borítékot, amiben az áll, hogy átszervezés okán az abban feltüntetett pozíciókat ajánlják fel nekik?

pakolunk special edition 2010.05.21. 10:32:47

www.parlament.hu/irom39/00045/00045.pdf

Gondolom láttátok. A lényeget összefoglalnám.
- az önkormányzati dolgozók maradnak köztisztviselők,
- a központi közigazgatásban dolgozók átalakulnak köztisztviselőkből kormánytisztviselőkké,
- a kormánytisztviselők akármikor, indoklás nélkül két hónapos idővel felmenthetők,
- hatályba lépése kihirdetés után három nappal (várhatóan június elején).
süti beállítások módosítása