in.sider.in 2010.02.14. 20:42

Alakulamolekula

Egyre csak a sötétben tapogatózunk, de a jövő kormánypártja azért már kezdi felkapcsolgatni a villanyt, szóval halványan körvonalazódik már a közszolgák jövője.

Czomba Sándor Fideszes országgyűlési képviselő a minap azt mondta, hogy a Fidesz 10 év alatt egymillió új munkahely létrehozását vállalja, ami újra elindítja Magyarországot a növekedés útján.
 
Épp most beszélt Kósa Lajos az ATV-n arról, hogy a közigazgatásnak kiszámíthatónak kell lennie és nem kreatív emberek kellenek bele.
 
De a legérdekesebbeket Navracsics Tibor mondta. Például ezt:
"A Világgazdasági Fórum éves versenyképességi rangsorát tartalmazó jelentés értékeli az állami infrastruktúrát is, ebből kiderül, hogy borzasztó rosszul állunk. (…) De nem a személyi állomány nagyságát minősítik versenyképtelennek, hanem az eljárásokat."
Meg ezt:
"Mi úgy gondoljuk, hogy igenis szükség van a tehetséges fiatalokra a közigazgatásban. Ráadásul ez a terület a fiatalok számára már régóta nem vonzó. Ezért is kell visszahozni az életpályamodellt, mérsékelt anyagi előnyökkel, de nagyobb szociális biztonsággal, mint amit a versenyszféra kínál. A bürokrácia átalakítása viszont, hangsúlyozom, nemcsak személyi, hanem főként eljárási kérdés."
 
Ezek után több minden kavarog bennem.
 
1. Nem kellenek ide kreatív emberek??? Pont ide? Ha nem lennék kreatív, egyrészt halálra unnám magam a rengeteg papír között, másrészt az itt jellemző egészen elképesztő problémákat sem tudnám megoldani. Nem vagyok az „dolgozz, ne gondolkodj, főleg pedig ne kérdezz”-típus. Szóval ezek szerint nekem tutira végem.
 
2. Ahhoz, hogy a közigazgatás kiszámítható legyen, talán nem kéne minden kormányváltásnál elhajtani a köztisztviselők jelentős részét. Mint ahogy most is tervezik.
 
3. Érdekes, hogy a Fidesz tudatában van annak, hogy nem a személyi állomány nagyságával van a gond. Tehát nem a ktv túl sok, hanem rosszak az eljárások, vagyis a rendszer. Ergo, ha kirúgják a sok mostani nyomorultat, akkor lesz hely a flottul dolgozó, az ő elgondolásaik szerint kiképzett és rátermett, új ktv generációnak.
 
4. Az MSZP az évek során jelentősen csorbította a ktv-k védettségét, ennek köszönhetően most éppen nem túl nagy trüváj kirúgni bennünket - köszönjük ezt is. A Fidesz viszont az újaknak már most nagyobb szociális biztonságot ígér. Őket tehát nem lehet csak úgy kipattintani, amikor majd ismét más ül a trónon. Persze ez ránk még, fájdalom, pont nem vonatkozik.
 
5. Ugyanakkor meg kell jegyeznem, hogy furcsa kivétel vagyok, mert fiatalként ennyi itt töltött év és itt szerzett tapasztalat miatt/dacára is vonzónak találom a közigazgatásban rejlő kihívásokat. Persze ez nyilván nem lesz számottevő érv, amikor épp megválni készülnek tőlem.
 
6. Ugyanakkor vigasztaló, hogy ha kirúgnak (márpedig ez igen valószínű), akkor biztos találok majd új állást az egymillió új munkahely között.
 
A helyzet tehát kilátástalan, de nem reménytelen.

A bejegyzés trackback címe:

https://pakolunk.blog.hu/api/trackback/id/tr901758427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása