Mit akarhat a Fidesz? Ez a legfőbb kérdés sok szempontból, de mi, ványadt köztisztviselők most önzőn csak magunkra gondolunk. Sajnos a választ csak Orbán tudja, vagyis igazából még ő sem. Variációk mindenesetre akadnak bőven a sajtóban, úgyhogy jobb híján most mi is a felmerült modelleket vázoljuk röviden.

Az egyik szerint két ponton módosítanák a jelenlegi szerkezetet: önálló belügyminisztériumot hoznának létre, és visszaállítanák a közigazgatási államtitkárok pozícióját.
 
A második változat már több ponton változtatna a mostani struktúrán, és nagyjából az 1998-2002 közötti szerkezethez hasonló kabinetet jelent: az önálló belügyminisztérium és a "régi-új" közigazgatási államtitkárok mellett különválasztanák az oktatást és a kultúrát.
 
A harmadik és a negyedik verzió egy-egy csúcsminisztériumi rendszert vázol fel. (A Népszabadság még decemberben írt arról, hogy Orbán a kormányzati struktúra változtatására készített modellek közül "hajlik" a 8-9 csúcsminisztériumra épülő modellre, amelyhez erős kancellária kapcsolódna.)
A "kisebb" csúcsminisztériumi rendszerben lenne belügy-, valamint külügyminisztérium, vidékfejlesztési, gazdasági-pénzügyi, informatikai és távközlési, honvédelmi, igazságügyi, közigazgatási, kulturális és oktatási tárca.
A "teljesen" csúcsminisztériumi modellben a következő tárcák kapnának helyet: belügy-, valamint külügyminisztérium, vidékfejlesztési, nemzetgazdasági, vagyongazdálkodási, honvédelmi, közigazgatási-igazságügyi és egy nemzeti integrációs tárca. Ez utóbbi lenne a "humán" csúcsminisztérium, amely az egészségügyet, a szociális, illetve a kulturális és oktatási területeket felügyelné (ó, te jó isten, ezt nem gondolhatják komolyan).
 
Tehát nyilván mindenhol lesznek változások, de ahol szinte biztos, az a jelenlegi környezetvédelmi tárca és az SZMM, amiket valahová beolvasztanak. A tuti befutó még az IRM, amit viszont szétszednek. A pénzügyi-gazdasági területen is jócskán van min izgulnia a köztisztviselőknek, és az egészségügyi tárcánál is nagy felfordulás várható. Az OKM munkatársaiban is ébredeznek a régi gyomorszorító reflexek, hiszen ezt a területet már egyszer szétszedték, később összevonták, és hogy most mi lesz, azt csak Viktor tudhatja.
Szóval lesz itt bőven tili-toli, csiki-csuki.
 
Öveket kérjük bekapcsolni! Különösen azoknak, akiknek mindezt a háttérből szervezni és lebonyolítani kell majd. Előre is részvétünk.

5 komment

Címkék: köz élet

A bejegyzés trackback címe:

https://pakolunk.blog.hu/api/trackback/id/tr301763448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

virtual landscape (törölt) 2010.03.10. 21:34:12

Nem felfordulás. Rendcsinálás.
És amitől fostok: felelősségre vonás.

Bár a fidesz pipogya, nem lesz itt semmiféle felelősségrevonás, tovább csinálhatjátok a mocskos kis áskálódásaitokat.

Pakkolo · http://pakolunk.blog.hu/ 2010.03.10. 22:03:35

@virtual landscape: nem tudom, pontosan kihez vagy kikről beszélsz, mi ugyan nem fosunk, nincs mitől.

virtual landscape (törölt) 2010.03.22. 21:34:02

@Pakkolo: Akkor mi itt ez rettegde blog? az ilyen megélhetési rettegőket kell eltakarítani első lépésben.

Pakkolo · http://pakolunk.blog.hu/ 2010.03.25. 16:30:57

@virtual landscape: miről beszélsz?
nem gondolod, hogy van némi különbség aközött, hogy az ember attól fél, hogy elveszíti a munkáját és aközött, hogy valami törvénytelent tett, és a lebukástól fél?
úgyhogy nyugodj meg szépen, és fogadd el, hogy a közigazgatásban dolgozó mittoménhányezer ember nem mind korrupt.
és tudod, azért vicces az ilyen hozzáállás, amikor a messiást várjátok, majd jól meglepődtök, hogy az emberek politikai hovatartozástól függetlenül hülyék, jófejek, korruptak vagy tisztességesek.

virtual landscape (törölt) 2010.04.26. 23:46:26

@Pakkolo: Várja a fene a messiást. Ez a messiásvárás a ti beteges ballib képzelgésetek.
süti beállítások módosítása