Bevallom őszintén, én nem értem ezt a szakállamtitkár-kirúgósdit. Akárhogy is böngészem, a törvény szerint pontosan ugyanannyi végkielégítést kap így, mintha csak a kormány mandátumával egy időben szűnne meg a munkaviszonya.

 2006. évi LVII. törvény

 a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról

  

11. § (2) Ha a miniszter, az államtitkár és a szakállamtitkár e tisztségét legalább három évig betöltötte, és megbízatása a Kormány megbízatásának megszűnésével, felmentésével vagy halálával szűnik meg, a hatáskörgyakorlás megszűnésétől számított tizenöt napon belül egy összegben hathavi - lemondás esetén pedig háromhavi - illetményével megegyező összegű juttatásra jogosult, amely társadalombiztosítási járulék, egészségügyi hozzájárulás - valamint a (3) bekezdésben meghatározott kivétellel - egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék alapjául szolgáló jövedelem. 

Akkor meg mi értelme? Nyilván van, csak nekünk egyelőre kicsit homályos. Az nyilvánvaló, hogy a pénzről van szó, ezt mondják a folyosói pletykák is, de ez így nem kerek.

Miért kell felmenteni? Talán sejtenek valamit, hogy a Fidesz majd megtorpedózza a kormány megbízatásával lejáró vezetők végkielégítését? De akkor mindenkit ki kéne rúgni még most, nem?
Pár hónappal ezelőtt hallottam, hogy az egyik központi szervnél az alkalmazottak, akik attól féltek már akkor is, hogy kirúgja őket a Fidesz (okkal vagy ok nélkül, az most mindegy), és sok évi munka után egy vasat sem fognak kapni, mert azt könnyedén lehet úgy alakítani (lsd. pl. átszervezés), szóval ezen dolgozók felvetették, hogy lenne-e rá esély, hogy közös megegyezéssel kirúgják őket? Így megkapnák a jogos végkielégítést, és nyugodtan kereshetnének új munkát. A válasz erre hosszas fontolgatás után az volt, hogy nem. És miért nem? Morális okokból, mondták.
Majd kitüntették egymást. Most meg végkielégítik egymást.
 
Nem meglepő, de megint a KÖZtisztviselő szív, akit a hatalom, akinek dolgozott, nem érdekel annyira, hogy egy fűszálat is keresztbe tegyen érte, viszont lazán kirúgják, csak azért mert a hatalomnak dolgozott.
Miközben egyébként mondanom se kell, már rühelli a politikát, amivel persze azonosítják, hiszen minisztériumban dolgozik.
Nem tudom, pontosan miért mentették fel Székely Juditot, de követelem, hogy rúgjanak ki minden „veszélyeztetett” köztisztviselőt! Most!
 
Nem? Semmi?
 
Hát Bástya elvtársat már ki se rúgják?!

 

1 komment

Címkék: kirúgás

A bejegyzés trackback címe:

https://pakolunk.blog.hu/api/trackback/id/tr861899186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megöltem 2010.05.07. 22:02:34

van valamiben egy átmeneti, ami szerint a még helyettes államtitkárnak kinevezettek megkapják a többtízmilliós végkielégítést, ha felmentik őket
nincs nálam complex, de keresd meg, megtalálod
süti beállítások módosítása