Mivel sokan vagyunk, akik a fej- és helycserét első alkalommal fogjuk elszenvedni, kerestünk egy tapasztalt rókát, aki már megélt jó pár ilyen helyzetet, és alaposan kifaggattuk. A válaszaitól kicsit okosabbak lettünk, viszont még borúlátóbbak.

Már öt kormányváltáson vagy túl. Láttál ezt-azt. Biztos sok érdekeset tudnál mesélni, de minket most a közeljövő miatt főleg az érdekel, mi zajlott le emlékeid szerint a közhivatalokban az 1998-as Fidesz-győzelem után?
Akkor több új minisztérium jött létre, amelyekbe egyrészt a korábbi minisztériumokból hoztak át embereket, másrészt meg kintről újakat, akiknek egyáltalán nem volt államigazgatási tapasztalata. Részben olyan embereket voltak ezek, akik segítették őket a választások előtt információkkal, részben meg valami módon a párthoz kötődtek.
Persze kénytelenek voltak a régi, tapasztalt emberekre is számítani, mert nem volt elég szakemberük – a gépezetnek működnie kellett.
Akkoriban sok magabiztos fiatalember jelent meg a hivatalokban, akiknek az volt az első feladata, hogy leszívják az öregek tudását, akikkel cserébe viszont nagyon lekezelően bántak. Folyamatosan érzékeltették a meghagyottakkal, hogy csak azért van szükség rájuk, mert van tapasztalatuk és szaktudásuk, amit el lehet tőlük szipkázni, de egyáltalán nem volt kollegiális köztük a viszony, nagyon éles vonal választotta el a régieket az újaktól.
Persze már az átszervezésben is sokan elvéreztek, de a maradók között is nagy volt a fluktuáció, sokan csak kevés ideig maradtak: a régieket fokozatosan, apránként tűntették el. Az elbocsátások többnyire közös megegyezéssel, csendesen zajlottak le.
 
Hogyan volt mindez négy évvel később?
A 2002-es csere előtt rengeteg embert szerveztek ki háttérszervezetekhez, de sokan maguktól mentek el máshová. Az MSZP is cserélt rendesen embereket, de nem olyan mértékben és mélységben, mint a Fidesz.
 
Szerinted mire lehet a soron következő kormányváltásnál számítani?
Most más a helyzet, mert sok az éhes száj, és a Fidesz már hosszú ideje szisztematikusan készül a cserére. A háttérintézményekben sok korábbi ejtőernyős Fideszes maradt, őket folyamatosan készítik fel az új feladatokra. Tehát most megvan a szakembergárda, így nagyon kevés régi emberre lesz szükség, tetszés szerint küldhetnek el bárkit, mert van elég képzett saját emberük.
 
Mit gondolsz, hogyan fognak megszabadulni a nem kívánatos dolgozóktól?
A határozott időre kinevezetteket várhatóan többnyire közös megegyezéssel fogják elküldeni. A többieket átszervezés ürügyén vagy csoportos leépítéssel lehet majd könnyedén eltávolítani. Ez igen sok pénzbe fog kerülni, de a tárcák átstrukturálásával meg tudják teremteni ehhez a jogi és anyagi hátteret.
 
Mi lesz ezekkel az elbocsátott közszolgákkal?
Ez a változás sok ezer embert is érinthet – pláne az önkormányzatok átszervezése után –, ezeknek java része várhatóan igen nehezen talál majd új állást, mert a gazdaság jelenlegi állapotában a munkaerőpiac nem tud ennyi embert felszívni, pláne nem ugyanolyan feltételekkel, mint amilyenek között korábban dolgozhattak.
A tehetségesebb, kreatívabb emberek már amúgy is távoztak a közszférából, hiszen jelenleg az államigazgatásban dolgozni nem jelent igazi karrierlehetőséget. A mostani kiesők között sok lesz tehát a régi motoros, akik a versenyszférában nem biztos, hogy labdába tudnak rúgni, mert nem elég rugalmasak és nem elég kreatívak hozzá. A diplomás, valóban nyelvet beszélő emberek nyilván könnyebben tudnak majd elhelyezkedni, de belőlük azért nincs olyan sok sajnos.
 
Tapasztalataid szerint milyen sorrendben küldik majd el az embereket?
Először a kulcspozícióban levőket cserélik le, így a kabinet tagjait, a főtisztviselőket, illetve a sajtóval és a HR-rel foglalkozó munkatársakat, aztán jönnek a különböző szakterületek. Némileg védettebbek az adminisztrációval és az üzemeltetéssel kapcsolatos munkát végző háttéremberek, és azok a szakemberek, akik nincsenek fontosabb pozícióban – tehát pl. a szakreferensek.
 
Mit tanácsolsz azoknak, akik már előre sejtik, hogy nem tartanak rájuk igényt?
Mindenképpen érdemes felkeresni egy munkajogászt, aki segíthet a felkészülésben, mert a szakszervezet segítségére ilyen időszakokban sajnos nem nagyon lehet számítani.

2 komment

Címkék: köz élet

A bejegyzés trackback címe:

https://pakolunk.blog.hu/api/trackback/id/tr431798600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bárisnya 2010.03.01. 10:34:41

Nemcsak amiatt lesz lehetetlen elhelyezkednie a legtöbbünknek, mert iszonyúan leszűkült a piac, hanem mert ott a stigma az önéletrajzunkban. Teljesen mindegy a szaktudás, a személyiség, ebben a vallásháborúkat idéző közhangulatban nem is remélem, hogy bárhol akár csak végig is olvassák a jelentkezésemet, látva, hol töltöttem el az utóbbi négy és fél évet.

nudlee 2010.03.10. 22:02:22

Nekem mindig pozitívum volt a közigazgatási munkatapasztalatom az önéletrajzomban, azóta dolgoztam már kisebb cégnél, most pedig egy multinál, minden helyen felfigyeltek a bejegyzésre és érdeklődtek róla.
süti beállítások módosítása