Egyre jobban foglalkoztat, hogyan is fog zajlani az átadás-átvétel.


Négy évvel ezelőtt egyszer már átéltem ezt, igaz, akkor a másik oldalról, és "baráti" kézből. Emlékszem, egy ilyen procedúra senkinek sem könnyű. Akitől át kellett vennünk a feladatait, nem is a kirúgottak között volt, csak simán lejárt a szerződése. Nem hiszem, hogy haragudott volna ránk, akikre éppen rászakadt az egész átvétel, csak hát nem nagyon tudtunk egymással mit kezdeni. Mit adjon át? Ez nem egy bútorüzlet, ahol tételesen fel lehet sorolni, hogy nesze, mostantól te vigyázol a kanapéra, a szekrénynél vigyázz a jobb első lábbal, az ágyat viszik, mint a cukrot, jó munkát, viszlát.
 

A tudását, a sok éves tapasztalatát hogyan tudja egy ember egy délután vagy akár néhány nap alatt átadni a másiknak? Sehogy, nyilván.
 

Hiába érkeztünk hasonló területről, nem voltunk csereszabatosak, fogalmunk sem volt a helyi viszonyokról, neki meg arról, hogy akkor most mit is mondjon. Kérdezzünk. Jó, de mit? Kérdezni is csak akkor lehet, ha már van némi képed arról, mit fogsz csinálni. Az átadó ráadásul segítőkész volt, nem ellenséges, de mindkét oldalban nagy feszültségek voltak, az még a barátságos hangnem ellenére is érezhető volt.
Vajon tőlem mit akarnak majd átvenni? Én is hasonló helyzetben vagyok, mint négy éve az elődöm, a kormányváltással lejár a szerződésem. Akár foglalkoztathatnának tovább is, ha akarnának, elvégre szakmai munkát végzek, igaz, inkább bizalmi területen. Szóval nincs kétségem afelől, hogy találnak a helyemre más, ’megbízhatóbb’ valakit. Vajon hogy fogja fogadni azt, amit át akarok adni neki? Átadhatok-e egyáltalán bármit, megkérdeznek-e engem, vagy fejetlenül durrbele módjára mennek a maguk útján. Ha lesz valamiféle átadás, akkor hol is kezdjem? Elhisznek nekem bármit is? Vagy én leszek az ellenség, akit csak azért hallgatnak meg, hogy nehogy azt tegyék, amit én mondok? Minden rossz lesz, amit eddig dolgoztam? Nem tudhatom, de kíváncsi vagyok, mi lesz. Nem is tudom felmérni egyelőre, mekkora lesz a feszültség most, ha már négy éve is durva volt. Én mindenesetre elhatároztam, hogy barátságos leszek, és mindennel segíteni fogom az utódomat, hogy ami szakmai munkát végeztem, ne rontsa el. Csak remélni tudom, hogy szerencsém lesz, és ebben az értelemben nyugodtan tudom itt hagyni a munkahelyemet.
 

Az előbb a szívem majd kiugrott, jött egy e-mail, aminek a tárgyát láttam meg először: Készüljünk tudatosan az álláskeresésre! Hirtelen azt hittem, a házban valaki már jobban tudja nálam, mi fog történni velem, de aztán láttam, hogy csak egy állásbörze figyelemfelhívó levele volt. Huh. Kaptam egy kis haladékot.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://pakolunk.blog.hu/api/trackback/id/tr491823974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

virtual landscape (törölt) 2010.03.10. 21:30:29

Bizalmi állás? Akkor reméljük sokan, mész Hagyó után a börtönbe köcsögöt játszani.

Archenemy 2010.03.10. 21:44:21

most ez wtf semmi nem derül ki írjad le nyugodtan hogy felszopólány vagy egy pronóstábban nem fogunk kiröhögni

nudlee 2010.03.10. 21:45:38

Én eddig 2 ilyenben vettem részt, vicces végignézni, ahogy a köztisztviselőket a csúcsvezetői titkárságról a postázóba teszik, 4 év múlva vissza ugyanoda és megy ez körbe körbe...
Én mindenkinek eddig korrektül átadtam mindent, érdemes a fontosabb folyó ügyekről feljegyzést készíteni, hogy ha esetleg az utódod az aktáidat a kukában iktatja, neked legyen papírod róla, hogy amíg ott voltál, ezek mind megvoltak. Pár nap alatt nagyon sok mindent át lehet adni, legutóbb a főnököm azt mondta, maradjak még egy hónapig, hogy minden rendben legyen, de egy hét múlva ültem az utódommal és néztük egymást. A számítógépemen már az ő accountja pörgött, a telefonomat átadtam neki, megírtam a kör e-mailt, aztán beszóltam a főnöknek, hogy hazamentem. Mindenki pótolható.

virtual landscape (törölt) 2010.03.10. 21:53:40

@nudlee: pontosan, de ezt nem hiszek el és ezek packáznak az emberekkel.

Pakkolo · http://pakolunk.blog.hu/ 2010.03.10. 21:58:52

@nudlee: ez jó, bár a feljegyzés szóra valahogy mindig összerándulok:)

pótolható mindenki, az igaz, de az már nem biztos, hogy ugyanolyan minőségben. mármint ahogy lehet szarabb is, úgy lehet jobb is, nyilván.

nudlee 2010.03.10. 22:05:50

@Pakkolo: Ahonnan nemrég eljöttem, -nem röstellem bevallani- már egy hét után látszott, hogy az utódom sokkal jobb lesz, mint én :) Azért, mert tapasztalatlanabb, fiatalabb, mint én, élményszinten fogja végezni a munkát, nem úgy, mint én a vége felé ;)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.03.10. 22:09:12

Örülj, hogy nálatok van átadás...
Nálunk kirúgtak egy csomó embert, volt, aki nélkül teljes gyárrészek állhattak volna meg - és semmi átadás... Kihívták őket a munkaügyre, és kikísérték a kapun.
Infó semmi.
Ezek után amikor befosott valami lényeges rendszer, volt nagy kapkodás, stb., mert persze azt elismerni valahol feljebb, hogy húha, nem kellett volna az xy kirúgni, az nem...

Ariadne12 2010.03.10. 22:12:15

Érdekes ez a blog, most találtam rá. Egész pontosan szomorú és kissé rémisztő. Épp most fogom kezdeni a közszolgaságomat, még a jelenlegi "rendszerben", hát izgalmas próbaidő lesz, hogy vajon megérem-e a végét. :)

Pakkolo · http://pakolunk.blog.hu/ 2010.03.10. 22:17:11

@ColT: most, hogy mondod - miért gondolom azt, hogy lesz átadás? egyáltalán nem biztos, hogy pl nálam lesz ilyen. na jó, akkor ezt is felírom a bizonytalan dolgok listájára:)

est komor őre. 2010.03.10. 22:42:29

@Archenemy: hülye bohóc, hát te mindenhova beteszed azt a púderes fejed?

neos 2010.03.10. 22:52:22

Az átadás 2010-ben a válság miatt a úgy megy, hogy nem kérdeznek semmit, amit akarsz elmondasz. Készül egy szép jegyzőkönyv aminek a tartalma a legfeljebb csak téged érdekel. Miután leléptél bemutatják milyen szar munkát végeztél, mennyi hibát vétettél, miyen alkalmatlan voltál. Mindennek tetejébe azért nem mennek a dolgok mert kilépéskor még keresztbe is tettél. Ez most óriási plusz költségbe kerül, de kénytelenek vállalni a megfelelő működés érdekében. Ehhez olyan külső vállalkozók segitségét is igénybe veszik, akiről te soha életedben nem hallottál. Utódod mindenhol hangoztatja, hogy hasonló sőt felelősebb munkakörben dolgozott, valójában nem is sejti mi lesz a dolga.

A kilépésedkor a telefonszámodat elégetik. Mindezt ne vedd magadra, ez egy általános minta nem irányul a személyedre. Valahogy indokolni kell, hogy minőségi csere történt.

Ainult Mina 2010.03.11. 15:33:18

@neos:

Ez lesz. Folyó ügyek átvétele? Lóf@szt, kit érdekelnek a folyó ügyek. Mennyi pénz van a kasszában, aztán jöhetnek az új akták az új szerződéssel. Az érvenyes szerződések meg vagy mennek tovább vagy nem fizetik ki azokat. mehetnek a bíróságra, ítélet négy év múlva. Ha fizetni kell, akkor azt már az új kormány fizeti. Nehogy azt higgye itt bárki, hogy az ország, az állampolgár, az ügy bárkinek is fontos!!!!
süti beállítások módosítása