Pakkolo 2010.05.31. 12:36

OMFG

Az új kormány úgy döntött, mindent lesöpör a színről, amit elődei alkottak. A kereszténydemokrata és nemzeti kormány úgy döntött, a kormányzati honlapok elé tesz egy angol szlenget, ami isten nevét említi. Ütős kezdés, sokat elárul az üzenő félről. Csak nem biztos, hogy azt, amire számítottak.

Képzelem, milyen sokat agyaltak, hogyan sokkolhatnák a leginkább a felhasználókat, mi lehet az az üzenet és forma, ami azonnal és hatásosan célbatalál. Igen, biztos sokat brainstormingoltak, hogy ilyen nagyszerűen vicces ötlet lett belőle.

Nem tudom másképp mondani, mint hogy ez vérlázító, egyben röhejesen gyerekes, arrogáns és kicsinyes lépés volt részükről. Egy mozdulattal nullának minősíteni mindent, válogatás nélkül, és ezt így a világba kiáltani - olyan, mint amikor a grundon jön az újabb fiúcsapat és dühből, izomból intéz el mindenkit, csak mert megteheti. És még jópofának is tartja.

Félreértés ne essék: én nem azt mondom, hogy minden jól működött, sőt, valóban ráfér egy jó kis ráncfelvarrás az állami honlapokra. Azt sem tartom teljesen elvetendőnek, hogy egységes arculat legyen, ami bár egyszerűen hangzik, nem biztos, hogy megkönnyíti a navigációt.

Arra is kiváncsi vagyok, hogy a csúcsminisztériumok honlapjait hogyan vonják össze, ennyi információt szerintem nem bír el egy honlap anélkül, hogy az egyszeri felhasználó ne vesszen el benne. Az e-ügyintézést is meg kell oldani, valamint az elektronikus információszabadságról szóló törvényt is be kell tartani emellett. Ez utóbbi eddig is így volt, csak annyi kitétellel, hogy a minisztériumi honlapok között óriási eltérés van a megvalósítás sikerességében. Volt már arra kísérlet 4 éve, hogy a honlapoknak egységes legyen az arculata, ami végül kudarca fulladt: volt, ahol nem is lett új logó, csak a címer és a név, volt, ahol meg megtartottak valamit a régi arculatból. A lényeg: ha a Fidesz most elhatározza, hogy megcsinálja, nem kétlem, hogy megteszi, de nem a nulláról fog építkezni. Nem is teheti, hiszen olyan információkat tartalmaznak ezek az oldalak, amikre az állampolgároknak nap mint nap szükségük van.

Én kikérem magamnak, hogy azt akarják elhitetni, lenullázhatnak mindent, azt is, ami érték, ami jól működik. És mindezt úgy, hogy egy angol szlengrövidítést tesznek ki, amiről a felhasználók nagy része azt hiszi majd, az új minisztérium rövidítése. Igen, ott van a Wikipédia link - kösz szépen, ez biztosan sokat segít azokon, akik épp az érettségit akarják megnézni, akik az árvízi védekezésről vagy az újinfluenzáról akarnak hivatalos információkat olvasni.

És teszi mindezt egy magát nemzetinek mondó kormány. Sőt, kereszténydemokrata és nemzeti. Angol szleng és Isten neve egy mondatban. Ha így gondolták a megújulást, lelkük rajta, én majd jól szórakozok, de remélem egy halvány pillanatra eszükbe villan, hogy a saját szavazóik nagy részének röhögnek az arcába ezzel a húzással, de minimum értetlenkedést és bosszúságot okoznak a felhasználóknak. Remélem, a megújított honlapoknak nem ez lesz a fő profilja.

Az egészről meg röviden csak ennyit: OMFG!

BREAKING: Jófej hackerek úgy döntöttek, visszapoénkodnak a kormánynak: meghackelték a wikipédiát, az OMG jelentése ezentúl Orbán Majrézik Gyurcsánytól. :)))))
 
GIGALOL!!!!! - remélem, ezt értékelitek!

A bejegyzés trackback címe:

https://pakolunk.blog.hu/api/trackback/id/tr512044545

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: OMG - A tuti kormányzati honlap mutyi 2010.06.01. 08:46:04

OMG - Az új kormány szétcsap a kormányzati honlapok között. Ezt találtam ma a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, valamint több más (nyilván mindegyik nyitóoldala előtt kint van)  minisztérium honlapján is: (Katt a képre!)   ...

Trackback: Elsőre megmondták a tutit 2010.05.31. 18:07:40

Az új kormányszóvivő azzal nyitotta az első kormányszóvivői sajtótájékoztatót, hogy azért nincs írásos sajtóanyag az első tájékoztatón, mert még nincs nyomtatójuk. Ezt nem egészen értem. Ez most költői kép volt, vagy a Kormányszóvivői Iroda korábbi stá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thx1138 2010.05.31. 15:40:22

maria.blog.hu/2010/05/31/vesszenek_a_honlapok: "Ha ez nem vicc, hanem a pár hete tapasztalható forradalmi hevület online manifesztációja, akkor szeretném tudni, kik azok, akik 125 darab működő kormányzati portál auditációjának, átalakításának, esetleg újrafejlesztésének a nemes feladatát megkapták."
süti beállítások módosítása